Bananen

Inkoop

Elke week gaat Yibba op inkoop om de beste bananen van hoge kwaliteit voor jullie in te kopen. Dit doen we op advies van specialisten die de lekkerste bananen uit de beste streken, direct geleverd door kwekers selecteren op kwaliteit. Hiermee maken we voor u het verschil.

Middels vaste telers die werken onder goede arbeidsomstandigheden en korte importkanalen zijn de bananen direct per coli beschikbaar voor bezorging. 

De groeiperiode van een bananenplant bedraagt ongeveer 13 weken. Daarna begint het proces opnieuw.

‘Elke week is een gedeelte van de plantage klaar om geoogst te worden. Hierdoor zijn we in staat elke week, het hele jaar rond, onze Yibba bananen te leveren’.

Groei Omgeving

Bananen groeien het beste in landen met een tropisch klimaat. De ideale temperatuur voor de bananenplant is 25 tot 30 graden Celsius. Bananen hebben een vochtige omgeving nodig om goed te kunnen groeien.

Groei Proces

Ongeveer 10 tot 15 maanden na het inzaaien van een bananenplant komt de eerste bloem tevoorschijn. Uit deze bloem groeit uiteindelijk de bananentros. Een bananentros kan tot wel 50 kg zwaar worden. Vanaf het moment dat de bloem tevoorschijn komt totdat de tros geoogst kan worden, gaan ongeveer 12 weken voorbij. De kleine en slechte bananen worden verwijderd en ook de bananenplant wordt onderhouden. De bananen zijn onrijp geoogst. Rijpe bananen zijn namelijk niet lang houdbaar. De rijping vindt op een later moment plaats.

De Oogst

Ongeveer 12 weken nadat de bloem begon met groeien is het tijd om te oogsten. De bananentros van de boom gehakt en via een kabelbaan naar een centrale inpakplaats gebracht. Hier wordt de tros schoongemaakt en gecontroleerd op kwaliteit. Vervolgens wordt de tros opgesneden in kleine bananentrossen met ongeveer 4-6 bananen per tros. De bananentrossen worden vervolgens 15 minuten in een koudwaterbad gelegd. Dit zorgt voor een betere kwaliteit. Daarna worden de bananen verpakt in kartonnen dozen en ingeladen in een vrachtwagen.

Na de oogst zijn de Yibba bananen nog steeds groen. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de bananen goed blijft, worden de bananendozen in een koelcel bewaard. Vervolgens worden ze overgebracht naar een rijpingscel. Dit is een koelcel waar de bananen gerijpt worden met een speciaal klimaat in de koelcel. Hierdoor wordt het rijpingsproces in de banaan gestart en verandert deze langzaam van een groene naar een gele kleur. Binnenin de banaan wordt zetmeel omgezet in suiker. Dit geeft de banaan haar zoete smaak. De bananen zijn nu klaar om gegeten te worden.