Kersen van teler Strik-Basten
uit Alphen

Zoete kersen

Zoete kersen zijn een echt seizoensproduct. Vanaf begin juni tot half augustus zijn de zoete kersen beschikbaar van Nederlandse bodem. Onze kersen komen van Kersenbedrijf Strik-Basten uit Alphen. Wil je weten wie hun zijn en hoe deze lekkere kersen worden geteeld? Lees dan snel verder!

Kersenbedrijf Strik-Basten

Na het telen van diverse soorten zachtfruit en hardfruit telen Peter, Tonny en Pieter nu al weer 20 jaar zoete kersen. Op het bedrijf wordt ongeveer 10 weken geoogst. Om zo lang te kunnen oogsten zijn 9 verschillende rassen nodig. Ieder ras is ongeveer 2 weken beschikbaar maar doordat deze rassen achter elkaar aan rijpen zijn van begin tot eind van het seizoen kersen beschikbaar. De kersen worden onder regenkappen geteeld, hierdoor worden de kersen beschermd tegen regen, hagel en vogels.

Leuk feitje!

Veel kersen rassen hebben elkaar nodig om vruchten te kunnen produceren. Voor deze kruisbestuiving worden hommels en bijen gebruikt!

Groei proces

In de lente begint de sapstroom weer in de bomen te komen.
De knoppen beginnen weer te schuiven en voorzichtig komt er de eerste bloesem tevoorschijn. Op dat moment wordt het plastic over de bomen heen getrokken. Hierdoor kan de bloesem beschermd worden tegen de nachtvorst. 

De kersenbloesem kan niet goed tegen vocht in vergelijking met appels of peren. Wanneer het plastic over de bomen zit blijft er warmte onder het plastic hangen of het sproeien gebeurd over het plastic heen. 

In de zomer heeft het plastic ook een functie. Wanneer de kersen bijna rijp zijn kunnen ze slecht tegen regen. Door het water ‘barst’ een kers. Door deze scheuren kan een kers gaan rotten. Met behulp van het plastic kunnen de kersen lekker lang blijven hangen en krijgen ze extra veel smaak!

Oogst

De kersen worden allemaal met de hand geplukt. Mensen plukken allemaal achter hun eigen karretje op het land. Ieder ras heeft zijn eigen pluktijdstip, daarnaast moeten er verschillende plukrondes gemaakt worden omdat niet alle kersen tegelijk rijp zijn aan een boom. 

Met het plukken is het belangrijk dat het steeltje mee word geplukt. Het steeltje zorgt ervoor dat de kers langer vers blijft. Wanneer de kersen geplukt zijn worden deze zo snel mogelijk gesorteerd en verpakt, want kersen zijn het lekkerst als ze vers zijn!